Sveriges äldsta skivbutik

Spel kommer i alla möjliga förklädnader, och vem hade bettat på att Burmans Musik i Umeå skulle överleva till att bli Sveriges äldsta musikaffär? Inte många – men om du spelat på odds om detta och gissat på att butiken minst skulle kvarstå i 65 år, då hade du vunnit idag!

Nyligen skrev vi om hur Adonis skivbutik i Västerås firade livet som 40-åring och att den butiken, trots skivindustrins hårda klimat inte alls har planer på att lägga ned sin verksamhet. En annan butik som heller inte är redo att lämna CD-skivans glansdagar riktigt ännu är skivbutiken Burmans Musik i Umeå som, med sina 65 år på marknaden, officiellt kan kalla sig pensionär. Men planer på att börja leva pensionärsliv det finns inte. För Sveriges Radio berättar Butikschefen Stefan om hur han började sin karriär i butiken för hela 27 år sedan när han i tonåren sökte praktik – sedan fastnade han här helt enkelt.

Musikinstrument ikoner

 

Håller sig flytande

Även om musik på CD-skiva inte är lika populärt idag som det var för en tio år sedan så går inte butiken Burmans Musik back för det. Detta tack vare vinylskivorna som de också säljer, och har sålt sedan starten, nu på senare år fått ett uppsving. För reportern berättar Stefan till exempel att dagens tjugoåringar hellre köper en nyproducerad vinylskiva än en CD-skiva eftersom dessa unga vuxna är vana vid att CD-skivor är något man bärnner själv från datorn och sedan slänger när man tröttnat på låtarna – därför tror han att tjusningen med vinylskivorna är att de både är stora och håller sig mycket längre, något mer bestående. Ser man till svensk statistik säljs årligen omkring 200 000 exemplar av just vinylskivorna och på bara fem år innebär det en ökning med tio gånger. Men att sälja musik i CD- och vinylform är inte allt som den numera pensionärsklassade musikaffären säljer, här håller man även en hel del konserter och har gjort så under många år. För Stefan var höjdpunkten till exempel när hans personliga favoritband höll en spelning i butiken – då trängdes omkring 60 personer på 35 kvadratmeters yta tillsammans med skivor i stora drivor, men kul var det säger Stefan.