Nyheter från Australien

Frågan om huruvida man ska tillåta privata företag att driva online casino och liknande spel på internet är en het potatis i många länder, inte bara i Sverige. Även i Australien diskuteras detta, och precis som i Sverige är det faktum att det redan går att spela på utländska sajter via nätet som ett argument för att liberalisera den inhemska spelmarknaden. Men det finns andra som stretar emot.

Marker och kontanter

I Australien har man en lång tradition av olika typer av vadslagning, även på internet. Nyligen lades ett lagförslag fram om att liberalisera lagarna rörande detta, så att det bl.a. blir tillåtet att satsa pengar på en pågående match via internet. Idag är detta tillåtet hos bookmakerfirmor, samt via telefon. Med tanke på att gränsen mellan telefoni och internetanvändande snart är upphävd har det av många upplevts som märkligt att det funnits en skiljelinje i lagen. Det kommer dock inte att bli tillåtet ingå mikro-vad online, alltså att satsa pengar på utfallet av en enskild tennisserve.

Vad blir tillåtet?

Enligt lagförslaget ska licenser delas ut till spelbolag som uppfyller vissa krav. Kraven handlar framför allt om säkerhetsföreskrifter för att undvika spelberoende och missbruk. Det ska vara möjligt att utestänga sig själv från en spelsajt, att sätta ett tak för hur mycket man kan spela för, varningar ska kunna dyka upp när någon förlorar flera gånger, och det ska vara lätt att se hur mycket man spelar, och har spelat, för. Utredarna som har lagt fram lagförslaget vill också att internetleverantörer ska åläggas att skicka ut varningar till surfare som besöker olagliga spelsajter.